Sürdürülebilir çevre eğitimi için sıfır atık projesinin okul öncesi öğretmenlerin görüşlerine göre incelenmesi - Coşkun, Esra (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye’nin çevre alanındaki en güçlü projelerinden biri olan Sıfır Atık Projesi’ni okul öncesi öğretmenlerin görüşlerine göre incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olan durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma gurubunu, amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenen Zonguldak ilinin Alaplı ilçesinde devlet okullarında görev yapan 20 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Örneklemin seçiminde amaçlı örneklem yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ve ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Görüşmelerde elde edilen verilerin analizinde içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın birinci alt problemi, okul öncesi öğretmenlerin sürdürülebilirlik kavramına ve sürdürülebilir çevre eğitimine yönelik görüşlerini anlamak, ikinci alt problem, okul öncesi öğretmenlerinin Sıfır Atık Projesi’ne yönelik görüşlerini anlamayı hedeflemektir. Üçüncü alt problem, okul öncesi öğretmenlerinin Sıfır Atık Projesi’ne ilişkin genel görüşlerini ele almaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, sürdürülebilirlik ve çevre eğitimi konularında okul öncesi öğretmenlerin bilgi düzeyinin artırılması gerektiğini ve Sıfır Atık Projesi’nin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için belediyelerin daha aktif rol alması gerektiğini göstermektedir.
Examination of the zero waste project for sustainable environmental education according to preschool teachers' views
Keywords: Sıfır Atık Projesi; Okul Öncesi Öğretmenler; Sürdürülebilirlik; Çevre Eğitimi; Geri Dönüşüm