Yerel yönetimlerde karar alma süreci: adana kentsel otobüs ulaşım hizmetleri üzerine bir inceleme - Şahin, Şule (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Kentlerde yaşanan nüfus artışı; kentli ve kent yönetimleri için sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik manada büyük değişimleri de beraberinde getirmiştir. Bu noktada kentsel ulaşım hizmetleri, büyük kentlerin üzerinde önemle durduğu ve giderilmesi için kalıcı çözümleri sağlamaya çalıştıkları hizmetlerin başında gelmektedir. Çalışmada yerel yönetimlerin sorumluluğunda bulunan kent içi toplu taşımacılık hizmetleri; karar alma süreci, karar mekanizması ve aktör yapısı olmak üzere üç ana tema üzerinden ele alınmaktadır. Çalışmanın temel amacı, Adana ilinde otobüs toplu taşıma araçları merkezli kentsel ulaşım sistemlerinde; ulaşım hizmetlerinin sevk ve idaresi ile koordinasyonunun sağlanması hususunda karar alma süreçlerinin, karar alma mekanizmasının, karar tiplerinin, karar içeriklerinin, örgütsel yapısının ve örgüt içerisinde yer alan aktörlerin incelenmesidir. Bu bağlamda 1998-2020 yılları arasında Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi Genel Kurulu’nda alınan kararların tümü incelenmiş olup karar tipleri, karar sayılarının yıllara göre yüzdelik değişimi, karar sonuçları, kararlar alınırken incelemeler yapan komisyon çeşitleri, hangi konular üzerinde kararlar alındığı ve karar mekanizmasında yer alan çoklu aktörel yapılar detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır.
Keywords: Yerelde Karar Alma Süreci, Karar Mekanizması, Çoklu Aktörel Yapı, Kent İçi Otobüs Hizmetleri, Özel Sektör Girişimcileri