Liseden Üniversiteye Gastronomi Köprüsü - ÇILGINOĞLU, Hakkı (My University, 2024)
Küreselleşen iş dünyasında artan rekabet nitelikli iş görenlerin yetiştirilmesi ve istihdamı konusuna verilen önemi her geçen gün arttırmaktadır. Turizm endüstrisinde hizmetin kalitesi ve devamlılığı, istihdam edilecek personelin niteliği ve gelecek beklentileriyle yakından ilgilidir. Turizmin içerisinde yer alan gastronomi alanı ile ilişkili eğitimler, ülkemizde örgün ve yaygın olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Örgün eğitim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları tarafından, yaygın eğitimi ise resmi ve özel kurumlar tarafından kısa süreli mesleki kurslarla verilmektedir. Bu eğitim programları ile turizm sektörlerinde çalışacak kalifiye işgücü yetiştirilmektedir. Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri gastronomi alanıyla ilişkili eğitimlerin verildiği kurumlardan biridir. Söz konusu liselerin Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler mezun olduklarında turizm sektöründe istihdam edilebilmektedir. Bu durum öğrencilerin gelecek planlarında oldukça etkili olmaktadır. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden mezun olan öğrencilerin yükseköğrenimlerine devam etmeden turizm sektöründe çalışmaları önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu projenin amacı Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü Mutfak ve Pastacılık alanında öğrenim gören öğrencilerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü lisans öğrenimlerine devam etmelerini teşvik etmektir. Bu kapsamda Kastamonu Merkez ilçesinde yer alan 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü Mutfak ve Pastacılık öğrencilerine ve alan öğretmenlerine teorik ve pratik eğitimler verilecektir. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün organize edeceği bu eğitimlere 10. sınıf ve 11. sınıf Mutfak ve Pastacılık alanlarında öğrenim gören, en yüksek not ortalamasına sahip 10 öğrenci ve 1 alan öğretmeni katılmaya hak kazanacaktır. Eğitimler verilmeden önce bu öğrencilerin yükseköğrenimlerini Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde devam ettirme motivasyonları odak grup görüşmeleriyle belirlenecektir. Öte yandan alan öğretmeninin ise öğrencileri Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde yükseköğrenimlerini tamamlamaları için gösterdiği yönlendirme motivasyonu odak grup görüşmeleriyle belirlenecektir. Eğitimler sonunda odak grup görüşmeleri tekrarlanarak öğrencilerin ve alan öğretmeninin motivasyonları ikinci kez belirlenerek karşılaştırılacaktır. Proje kapsamında elde edilen veriler bilimsel çalışmaya dönüştürülerek yayınlanacaktır. Ayrıca eğitim programı içinde ürün geliştirme yapılarak bilimsel çalışma olarak yayınlanacaktır. Projenin kontenjanının sınırlandırılması proje katılımcılarını ayrıcalıklı konuma getirilmiş olacak ve bu durumla başarıya teşvik sağlanacaktır. Ayrıca bu lisenin söz konusu sınıflarında öğrenim gören engelli öğrencilerin bulunması durumunda en yüksek not ortalamasına sahip 1 engelli öğrenci de proje kapsamında eğitim alacaktır. Bu eğitimlerin, öğrencilerin ve alan öğretmenlerinin bilgilerine katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Aynı zamanda lise öğrencilerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü hakkındaki görüşlerine de olumlu etki ederek öğrenciler arasındaki başarı rekabetini arttırması ve öğretmenlerin öğrencileri Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne yönlendirme istekliliklerini de arttırması beklenmektedir. Projenin Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü imajına olumlu etki sağlayacağı düşünülmektedir. Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün eğitim kalitesinin ve atölyelerimizin emsallerine kıyasla standartların üzerinde olduğu bu proje ile gösterilecektir. Davet edilen öğrencilerin 10. sınıf ve 11. Sınıf olması sebebiyle üniversite sınavına hazırlanma aşamasında öğrencilere motivasyon kaynağı olacaktır. Ayrıca bu projenin üniversitemizin tercih listesinde taban ve tavan puanlarını arttırmasına katkı sağlayacaktır. Başarılı ve alana ilgili öğrencilerin Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü tercih etmesi ile akademisyenlerin başarılarına başarı katacaktır.