HAMİLELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE RETİNOİK ASİT KULLANIMI - Durmuş, Gökçe; Tekneci, Seda (Ankara Universitesi Eczacilik Fakultesi Dergisi, 2025)
Amaç: Retinoik asit ve türevleri başta akne vulgaris olmak üzere çeşitli cilt hastalıklarında sıklıkla kullanılan etken maddelerdir. Teratojenik etkileri olduğu bilinen bu etken maddelerin gebelik ve laktasyon dönemlerinde kullanımına sıklıkla rastlanmaktadır. Özellikle gebelik öncesi ve gebeliğin organogenez de dahil olmak üzere, bebeğin sağlıklı gelişimi için en riskli olduğu dönemde kullanımıyla karşılaşmak mümkündür. Tüm bu veriler retinoik asitin teratojenik etkileri hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadığını göstermektedir. Bu derlemede teratojenite hakkında bilgi verilmiş, retinoik asit türevleri ve bunların teratojenik etkilerinden bahsedilmiştir. Ayrıca gebelik ve laktasyon döneminde topikal ve sistemik retinoik asit kullanımıyla ilgili literatürler incelenmiş ve yapılan araştırmaların sonuçlarına değinilmiştir. Sonuç ve Tartışma: Retinoik asit ve türevlerinin teratojenik etkilerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Bu bileşiklerin gebelik ve laktasyon döneminde, sistemik ve topical olarak kullanımına ait veriler yetersizdir. Bu konudaki değerlendirmelerin artması retinoik asit türevlerinin daha güvenli kullanımına olanak sağlayacaktır.