YENİ UYGUR TÜRKÇESİYLE YAPILMIŞ KUR’ÂN-I KERÎM TERCÜMESİNDE ESMÂÜ’L-HÜSNÂ - Topal, Erol (Selcuk University, 2014)
Allah’in en guzel isimleri anlamina gelen Esmâu’l-Husnâ, arastirmacilar tarafindan her zaman ilgi ceken bir konu olmus ve uzerinde pek cok calisma yapilmistir. Bu calismadaki amac da Esmâu’l-Husnâ’nin Yeni Uygur Turkcesi Kur’ân-i Kerim tercumesindeki karsiliklarini belirlemektir. Calismanin giris bolumunde Esmâu’l-Husnâ ve calismanin mahiyeti hakkinda kisa bir bilgi verilmistir. Ikinci bolumde ise Esmâu’l-Husnâ tabirinin gectigi ayetler, sayisi ve bunlarin Yeni Uygur Turkcesi Kur’ân-i Kerim tercumesindeki karsiliklari belirtilmistir. Ucuncu bolumde, Allah’in isimlerinin Uygurca karsiliklari ayet numaralariyla birlikte verilmis, Uygurca anlamlari yazilmis ve her kelime icin kelimenin gectigi ilk ayet ornek olarak gosterilmistir. Sonuc kisminda Allah’in Kur’ân’-i Kerim’de –isim olarak- yer alan 77 ismine Yeni Uygur Turkcesi Kur’ân tercumesinde 149 karsilik verildigi tespit edilmistir. Yapilan siniflandirma sonucu bu 77 ismin tercumesinde, Turkce, Arapca+Turkce, Turkce+Arapca, Farsca+Turkce, Turkce+Farsca+Arapca, Arapca, Farsca, Arapca+Farsca ve Farsca+Arapca kelimeler veya kelime gruplari kullanildigi belirlenmistir. Ayrica, Esmâu’l-Husnâ’ya Yeni Uygur Turkcesi Kur’ân tercumesinde verilen butun karsiliklarin hangi dile ait oldugu belirtilmis ve frekans sayilari verilmistir.
Keywords: Holy Quran; Esma-ul Husna; Modern Uyghur Turkish; Kur’ân-ı Kerîm; Esmâü’l-Hüsnâ; Yeni Uygur Türkçesi.; Sanat ve Edebiyat; Creative Arts and Writing