BİR ÜNİVERSİTENİN ONKOLOJİ HASTANESİNE YATAN YAŞLI HASTALARDAKİ ANALJEZİ TEDAVİSİNİN DSÖ’NÜN "KANSER AĞRISINI DİNDİRME PROGRAMI" KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA - Ertemür, Esra; Erden Yüceer, Sevilay (My University, 2009)
Her yıl dünyada 6 milyon kişi kansere yakalanmaktadır. İlerlemiş kanser vakalarının terminal döneminde şiddetli ağrı oranı %90'a ulaşmaktadır. Bu nedenle kanser ağrısı hem tıbbi hem de toplumsal yönden önemli bir sorundur. Yaşlı hastalarda ise çoklu ilaç kullanımı ve hastalıklar nedeniyle ağrı tedavisi özel dikkat gerektirmektedir. Yöntem-gereç: Araştırma, bir üniversitenin onkoloji hastanesinin bir kliniğinde 2008 yılında yatan 60 yaş ve üzeri kanser hastalarının dosyaları üzerinde yürütülmüştür. 2008 yılında kliniğe yatan 60 yaş ve üzeri 32 kanser hastasından dosyalarına ulaşılabilen 18’inin hemşire gözlem formları incelenmiştir. Hemşire gözlem formlarında görsel ağrı kıyaslama skalasına göre 5 ve üzeri puan olan hastaların doktor istem formları incelenerek uygulanan analjezikler saptanmış ve bunların DSÖ basamak tedavisine uygunluğu değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde hesaplamaları ve Mann-Whitney-U testi kullanılmıştır. Bulgular: 18 hastanın 15’i 62 kere ağrı tariflemiştir. Ağrı tariflerinin 18’i şiddetli, 44’ü orta şiddetli ağrıdır. Orta şiddetli ağrıların %45,4’ünün hiç tedavi edilmediği; %36,2’sinin opioid olmayan analjeziklerle tedavi edildiği belirlenmiştir. Şiddetli ağrıların %66,6’sında analjezik uygulanmadığı görülmüştür. Sonuç: Araştırmanın yürütüldüğü hastanede ağrı kontrol ünitesi ile ağrı değerlendirme prosedürü olmasına ve hemşire gözlem formlarında ağrının beşinci vital bulgu olarak kabul edilmesine rağmen ağrısı olan yaşlı kanser hastalarında ağrı tedavisi yetersizdir. 6 million people worldwide each year are caught cancer. 90% of cases in advanced cancer who are at terminal phase have severe pain. For this reason, both medical and social aspects of cancer pain is a significant problem. Elderly patients in the treatment of pain require special attention due to multiple drug use and diseases. Materials and methods: Research was conducted on patient files who were age of 60 and over that hospitalized at an university hospital’s one of oncology clinics in 2008 In 2008, 32 cancer patients who were age of 60 and over have hospitalized and accessible 18 files’ nurses, observation forms were examined. In the nurse observation forms, patients’ who have 5 or more points according to visual analog scale analgesic administration orders were examined for their compliance with the WHO-ladder therapy Percent of the calculations and the Mann-Whitney-U test was used to assess the data. Results: 15 of 18 patients had described pain 62 times. 18 of pain descriptions were severe and 44 of them were moderate. It’s found that %45,4 of moderate and %66,6 of severe pain were not treated with analgesics and %36,2 of moderate pain were treated with nonopioid analgesics Conclusions: Although there was a pain management unit, pain assessment procedure and in the nursing observation forms, pain was accepted as fifth vital sign; pain treatment in elderly patients with cancer pain is inadequate.
ASSESSMENT OF ANALGESIA THERAPY ON ELDER PATIENTS WHO WERE HOSPITALIZED AT AN UNIVERSITY ONCOLOGY HOSPITAL ACCORDING TO WHO “CANCER PAIN RELIEF PROGRAM”: A RETROSPECTIVE STUDY
Keywords: Kanser ağrısı, yaşlı, çoklu ilaç kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kanser ağrısı dindirme programı.; Cancer pain, older, multiple drug use, WHO cancer pain relief programme.