EV MÜZECİLİĞİNDEN ÇEVRİMİÇİ SERGİLERE - Tingir, Merve; İlden, Serkan (Ankara Haci Bayram Veli University, 2021)
Antik Yunan’da soylular nadire kabinlerinde diğer bir adıyla merak odalarında egzotik, değerli objeler ve canlı cansız ilgi çekebilecek nesneler toplamışlardır. Sadece kişinin kendisinin görebildiği bu nesneler saray ve evlerde gösterilirken zamanla ve sanayi devriminin etkisi ile halka açık alanlarda da sergilenmeye başlanmasıyla müzecilik faaliyetleri başlamıştır. Toplumun her kesimine sunulan bu faaliyet hızla gelişmiş ve günümüzde gelişen teknoloji ile internet üzerinden sosyal ağlarla sergilenme imkanı sunmaktadır. Ev müzeciliği ve müzecilik alanındaki bu çalışmalar geçmişin geleceğe aktarılması ve sosyal ağların kullanımı açısından önem arz etmektedir. Ev müzeciliği geçmişten günümüze birçok toplumunun ilgisini çeken bir alan olup, bu konuda yapılan çalışmalar müzeciliğin gelişimine ve sanatla ilgilenen sanatçılara kolaylıklar sunmaktadır.Sergileme tasarımı birçok alanda olduğu gibi grafik tasarımın ilgi alanları içinde de yer almaktadır. Hızla değişen ve gelişen teknolojik gelişmelerle birlikte eserleri gözlemlemede karşılaşılan zorluk yerini dijital dünya sayesinde kolaylığa bırakmıştır. Dijitalleşmenin bu alanda sağladığı en büyük katkı ev müzeciliğinden internet sergiciliğine geçiş olarak karşımıza çıkmaktadır.Araştırmada sanatsal çalışma görsellerin paylaşıldığı günümüz popüler uygulamalarından Behance ve Deviantart (moda, endüstriyel tasarım ve grafik tasarım vb.) alanlarının bulunduğu paylaşım siteleri ele alınmıştır. Dijitalleşme sayesinde sanat, tasarım ve teknoloji ile birlikte ifade gücünü geliştirmiştir.
Keywords: Müze; Nadire Kabineleri; Sergi