Gaz Atomizasyon Yöntemi ile AZ31 Mg Tozu Üretiminde Gaz Basıncının Etkisinin Araştırılması - Boz, Mustafa; Em Akra, Kamal Mohamed; Çeti̇n, Tayfun; Akkaş, Mehmet (Gumushane University Journal of Science and Technology Institute, 2019)
Bu calismada, gaz atomizasyonu yontemi ile uretilen AZ31 Mg alasimi tozunun sekli ve boyutu uzerine gaz basincinin etkisi deneysel olarak arastirilmistir. Deneyler 790 ° C sabit sicaklikta, 2 mm nozul capinda ve 4 farkli gaz basinci (5, 15, 25 ve 35 bar) uygulanarak yapilmistir. Ergiyigin atomize islemi argon gazi ile yapilmistir. Uretilen AZ31 Mg tozunun seklini belirleyebilmek icin taramali elektron mikroskobu (SEM), uretilen tozlarin ic-yapilarinda olusan fazlari ve bu fazlarin % oranlarini belirleyebilmek icin XRD ve XRF analizi, toz boyut analizi icin ise lazer olcum cihazi kullanilmistir. Uretilen AZ31 Mg alasim tozlarinin genel gorunumlerinin ligament, cubuksu, damlamsi, flake (pul) ve kuresel seklinde oldugu, gaz basincinin artmasina bagli olarak tozlarin seklinin cogunlukla flake ve kuresel’e dogru degistigi gorulmustur. Elde edilen en ince tozun 790 ° C sicaklikta, 2 mm nozul capinda 35 bar gaz basincinda olustugu ve tozlarin genelinin damlamsi ve kuresel sekilli oldugu tespit edilmistir.
Keywords: Engineering; Gaz basıncı; AZ31 Mg alloy powder; Gas atomization; Gas pressure; Mühendislik; AZ31 Mg alaşım tozu; Gaz atomizasyonu; AZ31 Mg alaşım tozu; Gaz atomizasyonu; Gaz basıncı