Sağlık İşletmelerinin Finansal Performanslarının İncelenmesi BIST’te Bir Uygulama - Dayı, Faruk (Gumushane University, 2024)
Yoğun sermaye ve işgücü yatırımı gerektiren sağlık sektörü yatırımlarının ekonomide önemli bir payı vardır. Sağlık işletmelerinin yatırımlarını etkin ve verimli kullanma durumlarını incelemek için finansal performansları değerlendirilmektedir. Literatürde sağlık işletmelerinin finansal performanslarının incelendiği çok sayıda çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı sağlık işletmelerinin finansal performansını sektör bazında incelemektir. BİST Sağlık Hizmetleri sektöründe işlem gören sayıları yıllara göre 1 ile 4 arasında değişen sağlık işletmelerinin 2016-2023 dönemi verileri kullanılarak finansal performansları değerlendirilmektedir. Çalışmada finansal tablolar analiz yöntemlerinden oran analizi yöntemi kullanılmaktadır. Oran analizi yöntemiyle hesaplanan likidite, finansal yapı, faaliyet ve karlılık oranlarından oluşan toplam 15 oran ile sağlık sektörünün finansal performansı değerlendirilmektedir. Nakit varlıkların son yıllarda yükseldiği, varlıkların ağırlıklı olarak özkaynaklarla finanse edildiği, aktif devir hızı ve özkaynak devir hızının düştüğü, stok devir hızı ve alacak devir hızının ise yükseldiği bulgulanmaktadır. Sektörün karlılık oranlarının son yıllarda yükseldiği görülmektedir. İşletmelerin likidite düzeylerini yükseltecek önlemler alarak, varlıklarını daha etkin kullanmaları önerilmektedir.
Keywords: Health Management; Sağlık Finansı; Finansal performans; Borsa İstanbul.; Sağlık Yönetimi; Health finance; Financial performance; Istanbul Stock Exchange.