Dijital Vatandaşlık: Bir Ölçek Uyarlama Çalışması - Şen, Alper Tunga (Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi, 2025)
Dijital vatandaşlık kavramı özellikle çevrimiçi alanda teknolojinin sorumlu ve etik kullanımını ifade etmektedir. Diğer bir deyişle, dijital vatandaşlık düzeyi, bireylerin dijital yasaları anlamasını ve bunlara uymasını, kişinin çevrimiçi eylemlerinin sonuçlarının farkında olmasını hangi düzeyde bu faaliyetlere katılım gösterdiklerini, kişisel bilgileri korumayı ve dijital topluluğa olumlu katkıda bulunmayı da ifade etmektedir. Bu çalışmanın amacı Connolly ve Miller (2022) tarafında revize edilen Dijital Vatandaşlık Ölçeğinin Türkçeye uyarlanmasıdır. Bahsedilen bu ölçek psikometrik özelliklerini araştırması ve hem öğrencileri hem de genel halkı içeren bir anket popülasyonuna sahip olması açısından önemli bir çalışma olarak nitelendirilebilmektedir. Orijinal ölçek 19 maddeden ve dört alt boyuttan oluşmaktadır. Çalışma neticesinde Türkçeye uyarlanan ölçek de 19 madde ve dört alt boyuttan oluşan yapıyı korumuştur. Ölçeğin Cronbach alfa (α) güvenirlik katsayısı 0,82 olarak tespit edilmiş, doğrulayıcı faktör analizi (DFA) sonrasında elde edilen uyum iyiliği indeksleri (ki-kare/Serbestlik (3,48), RMSEA= 0,079, RMR= 0,018, GFI= 0.88, AGFI= 0.85, NFI= 0.89, IFI= 0.92, CFI= 0.92) ise ölçeğin kabul edilebilir uyum değerlerine sahip olduğunu göstermektedir. Türkçeye başarılı bir şekilde uyarlanan bu ölçeğin farklı karşılaştırılmalara imkân sağlayacak olması çalışmanın literatüre katkısını da ortaya koymaktadır.