Küre bakır madeni (1800-1850) - Kaya, Gülşah (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Bu tezde, Osmanlı arşiv belgelerinden faydalanılarak 19.yüzyılın ilk yarısında Küre bakır madeni hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışma, Küre’nin tarihçesi, Küre bakır madeni ve arşiv belgelerinde Küre bakır madeni olmak üzere üç bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde; Eskiçağ’dan başlamak üzere Osmanlı Devleti’ni de kapsayan döneme kadar Küre’nin tarihçesine değinilmiştir. İkinci bölümde; madencilk tarihi hakkında genel bir bilgi verildikten sonra, Osmanlı Devleti’nde madencilik, maden işletme yöntemleri, Küre bakır madeninin geliri, çalışanları ve Küre bakır sanatı hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise; 19.yüzyılın ilk yarısında Küre bakırının nakli ve Darphâne’ye teslim edilmesi, Küre bakırının saray mutfağında ve Osmanlı ordusunun ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılması, maden eminliği husûsunda şikâyet konuları, alacak-verecek davaları, işçi istihdâmı, maden çalışanlarının durumları ve bağlı oldukları köyler hakkında Osmanlı arşiv belgelerinden istifâde edilerek 19.yüzyılın ilk yarısında Küre-i Nühâs madeniyle ilgili tespitlerde bulunulmuştu
Kure cupper mine (1800-1850)