İSLAM HUKUKUNDA ŞEHİRLERARASI YOLCULUKLARDA YOLCU HAK VE MÜKELLEFİYETLERİ - KIZILASLAN, RIZA (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
İslam fıkhında, seyahatte ibadet hükümleri dışında kalan yolcu hak ve mükellefiyetlerini konu edinen bu araştırmamız; giriş, birinci bölüm, ikinci bölüm ve sonuç olmak üzere dört kısımdan meydana gelmektedir. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kavramsal çerçevesi ile temel kaynakları açıklanmıştır. Birinci bölümde; yolcu taşıma sözleşmesinin mahiyeti, sözleşmenin kayıt altına alınması, seyahat belgesi (bilet) açıklanmış hukukî hususiyeti ve muhteviyatı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bölümünde seyahat akdinde muhayyerlikler ve tarafların hukuki statüsüne göre sefer hükümleri başlıkları altında yolcunun meclis muhayyerliği, görme, şart, tayin ve ayıp muhayyerlikleri tarif edilmiş seyahat akdindeki muhayyerlik hükümlerinin hem yolcu hem seyahat şirketi açısından sonuçları ile bireylerin sahip oldukları hukuki statünün hakları kullanmaya olan etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tezimizin ana konusu olan seyahat akdi yolcu ve şirketinin hakları ve mükellefiyetleri ise ikinci bölümde ele alınmaktadır. Bu bölümde hakların çıkış kaynakları ve seyahat akdinin çıkış kaynağı ortaya konulmuş mükellefiyet hak ilişkisi belirtilip seyahat akdi taraflarının hakları ve mükellefiyetleri maddeler halinde açıklanmıştır. Tezimiz sonuç kısmıyla bitirilmiştir.
Keywords: İslâm hukuku, seyahat ve sefer, seyahat akdi, akit belgesi (bilet) seyahat hakları ve mükellefiyetleri