OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN ÇEVRE EĞİTİMİ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ VE YETERLİLİKLERİ - ŞAHİNPINAR, Dilek (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Araştırmamızda okulöncesi öğretmelerinin çevre konusundaki ilgi, tutum ve bilgi yeterliliklerini ve bunun üzerine çeşitli değişkenlerin etkisi incelenmiştir. Araştırma 2016-2017 eğitim öğretim yılında Tokat merkez ve ilçelerinde görev yapan okulöncesi öğretmenleri ile tarama modeli kullanılarak uygulanmıştır. Okulöncesi öğretmenlerinin çevre konusunda ilgi, tutum ve bilgi yeterliliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Verilerin elde edilmesinde, duyuşsal eğilimler ölçeği, davranış ölçeği ve çevre bilgi testi ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu olmak üzere 4 bölümden oluşan anket kullanılmıştır. Veriler araştırmada ele alınan problem durumlarına göre, betimsel (aritmetik ortalama, frekans) ve ilişkisel yöntemle değerlendirilmiştir. Verilerin analizi "The Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 20)" paket programı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde; betimsel istatistik, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve basit korelasyon kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre okulöncesi öğretmenlerinin duyuşsal eğilimlerle bilgi ölçeği arasında ilişki yoktur. Yine okulöncesi öğretmenlerinin davranış ölçeği ile bilgi ölçeğinden çıkan sonuçlar karşılaştırıldığında aralarında ilişki bulunamamıştır. Duyuşsal eğilimler ölçeği ile davranış ölçeği arasında pozitif yönde ilişki vardır. Okulöncesi öğretmenlerinin çevre eğitimine olan ilgileri tutumlarına da yansımıştır. Okulöncesi öğretmeni olarak araştırmaya 324 kişi katılmıştır. Bu kişilerin ölçeklerden aldıkları puanlar incelendiğinde okulöncesi öğretmenlerinin %64'ü bilgi testinden ortalamanın üstünde puan alırken, %25’i ortalamanın altında puan almıştır. Duyuşsal eğilimler ölçeğinde gurubun %56'sı ortalama üstünde puan alırken %42'si ortalamanın altında puan almıştır. Çevre davranış ölçeğinde ise grubun yüzdelik dağılımı ortalamaya göre yarı yarıya olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Okulöncesi öğretmeni, çevre, çevre eğitimi