Kurumsal yönetim uyum derecelendirmesinin şirketin firma değerine olan etkisi: yöneticilerin algısı üzerinde bir araştırma - Saeed, Mohammed Hamdi (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Kurumsal uyum derecelendirmesinin şirketin pay değerine, şirket kârlılığına ve şirket faaliyetine olumlu etkisinin değerlendirildiği çalışmada 88 şirket yöneticisi ile anket yapılmıştır. Araştırmaya katılan şirketlerin 67’si imalat sektöründe, 7’si gıda sektöründe, 5’i tekstil sektöründe, 4’ü toptan ve perakende sektöründe, 1’i ana metal, 1’i mali kuruluş, 1’i gayrimenkul yatırım ortaklığı, 1’i teknoloji sektöründe ve 1’i bilişim sektöründe faaliyet gösterdiği tespit edilmektedir. Şirketlerin halka açık olup olmamalarının kurumsal yönetim uyum derecelendirmesi ile farklılığı olmadığı tespit edilmektedir. Halka açık olan veya halka açık olmayan şirketlerin kurumsal yönetimin uyum derecelendirmesinin şirket kârlılığı arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Dolayısıyla şirketlerin halka açık olup olmamalarının kurumsal yönetim uyum derecelendirmesi ile anlamlı bir farklılığı olmadığı tespit edilmektedir. Halka açık olan veya halka açık olmayan şirketlerin kurumsal yönetimin uyum derecelendirmesinin şirketlerin faaliyetlerine olumlu etkisinin olmadığı görülmektedir. Dolayısıyla şirketlerin halka açık olup olmamalarının kurumsal yönetim uyum derecelendirmesinin firmanın faaliyetlerine olumlu etki etmediği ifade edilebilir. Kurumsal uyum derecelendirmesi kapsamında şirketlerin pay değeri, şirketin kârlılığı ve faaliyetlerinin şirketin kurumsal geçmişlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmektedir
Keywords: Kelimeler: kurumsal yönetim, şirket değeri, karlılık