Reklamların tüketicilerın satın alma niyetine etkileri: Libya örneği - Altawati, Omar Mohamed Ali Hasan (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Pazarlama açısından, üreticinin, distribütörün ve nihai satıcının ürünü için kullanılan reklam, satışları artırmak için kullanılır ve bu amaca çeşitli şekillerde ulaşmaya çalışır. Ancak, bu hedefe ulaşmak için belirli özelliklere sahip olmak zorunludur. Reklam, monoton bir mesajdan çok boyutlu olmalı ve tüketicinin birden fazla algısına yöneltilmelidir. Bu çalışmada tüketicilerin, reklamlara yönelik algısının satın alma niyetine etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca tüketicilerin reklamlara yönelik algısı ile satın alma davranışına yönelik algılarının demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği de tespit edilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde, pazarlama ve reklam kavramı, reklam fonksiyonu, kitle iletişimi ve reklam medyası olarak kitle iletişim araçları tartışılmıştır. İkinci bölümde, Tüketici niyeti Kavramı, Tüketici Niyeti ve Özellikleri Kavramı, Tüketici Satın Alma Prosedürleri ve Karar Süreci, Satın Alma Rolleri, Satın Alma Niyeti, Satın Alma Karar Sürecinin Aşamaları ve Tüketici Niyetini Etkileyen Faktörler tartışılmıştır.Bu amaç doğrultusunda, ilgili alanyazın incelenmiş ve alanyazındaki çalışmalardan hareketle bir model geliştirilmiştir. Geliştirilen modeli test edebilmek için 15 Eylül- 25 Kasım 2019 tarihleri arasında Libya tüketicilerinin içerisinden kolayda örneklem yöntemiyle seçilen 356-katılımcıya yüz yüze anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler neticesinde tüketicilerin reklamlara yönelik algısının satın alma niyetini etkilediği tespit edilmiştir.
The effects of advertisings on consumers purchase intention: Case of Libya
Keywords: Satın alma niyeti, tüketicilerin algısı, reklamlar, satın alma davranışları, Libya