Tokat ve Amasya'daki Bazı Geç Dönem Duvar Resimlerinin Biçim Açısından Değerlendirmesi - Yetiş, Ezgin; Bayraktar, Kutalmış (Art-E Sanat Dergisi, 2020)
18. yüzyılın başındaki sanat alanındaki değişimler, yüzyılın ortasından itibaren, örgelerin stilize tekrarlarına bağlı geleneksel kalem işi sanatının tekniğinin kullanıldığı duvarlara aktarılmaya başlamıştır. Duvarlar, abidevi boyutlardaki tasvirleri yepyeni bir anlayışı sunmaya başlamıştır. Bu anlayış dekoratif kalem işi icralarının yerine veya yanı sıra manzara anlamında yeni sanat pencereleri sunmaya başlamıştır. Biz bu çalışmada, Tokat-Amasya yöresine ait toplamda 11 farklı yapıda yer alan minyatür ve pentür evrenleri arasında kalmış geçiş dönemi örnekleri üzerinde yoğunlaşarak yörenin yenileşme dönemi duvar resimlerinin bütünlüğü hakkında konu, üslup ve biçim üzerinden tartışacağız. İncelenecek eserlerde sanatçı ya da sanat ekollerinin belirli bir çerçevede kalıp kalmadığını saptamaya çalışacağız.