Hava Hukukunun Hukuk Düzeni İçerisindeki Yeri, Yapısı ve Özellikleri - Gemi̇ci̇, Eser; Yeşi̇ller, Mehmet (Journal of Aviation, 2017)
Hava hukukunun derin bir gecmisinin olmadigi, ilk balonlu ucus denemelerinin ardindan ortaya konulan hukuk kurallarinin varligi ile anlasilmaktadir. Bugune kadar yaklasik olarak 100 yil gecmis ve hava hukuku, uluslararasi sivil havacilik faaliyetlerinin duzenlenmesi adina cok cesitli sozlesmelerin, anlasmalarin ve protokollerin ortaya konuldugu modern yapisina kavusmustur. Ilgili tum duzenlemelerin hangilerinin uluslararasi hava kamu hukukuna , hangilerinin uluslararasi hava ozel hukukuna iliskin oldugu ; diger yandan hava hukukunun taniminin, ozelliklerinin ve kapsaminin tam anlamiyla neler oldugu hususlari doktrinde halen tartisilan ve uzerinde fikir birligi bulunmayan konular arasinda yer almaktadir. Bu anlamda tum bu hususlarin daha anlasilir kilinabilmesi adina calismada hava hukukunun yapisinin ortaya konulmasi amaclanmis ve kendisine has muhtariyetinin olup olmadigi irdelenerek, ozellikleri aciklanmaya calisilmistir. Hava hukukunun kendi icerisinde hava kamu hukuku ve hava ozel hukuku ayriminin belirgin olmadigi anlasilmakla birlikte ; diger tum hukuk dallari ile olan iliskisinin karmasikligi da goz onune alindigin da, tum ilgili hukuk dallarindan ayri dusunulemeyecegi gorulmektedir. Tum bunlarla birlikte herhangi bir havacilik faaliyetinin bircok ulkenin hukuki konusu haline gelmesi , hava hukuku nun uluslararasi olma ozelligini belirgin bir sekilde gozler onune sermektedir.
Keywords: Air Law; Aviation Law; International Air Law; Characteristics of Air Law; Uzay Mühendisliği; Hava Hukuku; Havacılık Hukuku; Uluslararası Hava Hukuku; Hava Hukukunun Özellikleri; Aerospace Engineering; 16. Peace & justice