TRT Çocuk televizyon kanalındaki çizgi film müziklerindeki örnek eserlerin tematik ve müzikal açıdan incelenmesi - Yeşilçöp, İsmail Can (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Çizgi filmler çocukların ilgisini çekmekte ve onlara eğitici mesajlar vermektedir. Bu filmlerde müziklerin içerdiği tempolar, ritmik yapılar çocukların duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemede önemli bir rol üstlenmektedir. Bu çalışma da TRT çocuk kanalında yayınlanan çizgi filmlerinden 10 tanesi incelenmiş ve içerdiği müzikler MuseScore Studio programı aracılığıyla notaya alınmıştır. Bu müziklerin içerdiği temalar ve çocuklar üzerinde nasıl bir etki bırakacağı irdelenmiştir. Ayrıca bu notaların melodileri, ölçü sayıları ve hangi metronomların kullanıldığı belirlenmiştir. Araştırmada nitel analiz yöntemlerinden biri olan literatür taraması ve doküman incelemesi yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda ise, genellikle bu çizgi film müziklerinde aile, arkadaşlık temalarının ağır bastığı görülmüştür. Ayrıca incelenen müziklerde allegro (hızlı ve net) hızının daha fazla olduğu saptanmıştır.
Examination of sample works in cartoon music on TRT Children's television channel from the thematic and musical perspectives
Keywords: Çizgi Film Müziği; TRT Çocuk; Tematik İnceleme; Müzikal İnceleme