TURİSTİK DESTİNASYONLARDAKİ SİMGE MEKÂNLARIN FOTOĞRAFLANMA NEDENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KASTAMONU ÖRNEĞİ - AYDIN, SADİ (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Simge mekanlar bir şehrin tanıtılmasında önemli rol oynamaktadır. Günümüzde turistik açıdan destinasyon hale gelmiş birçok şehrin tanıtımı simge mekanları sayesinde olmuştur. Turistik destinasyonlar sosyal medyanın da gelişmesi ile bunu bir pazarlama aracı haline getirip tüm dünyada tanınırlıkların artmasını sağlamıştır. Kastamonu turizm potansiyeli açısından oldukça zengin bir şehirdir. Şehirde birçok somut ve somut olmayan kültürel miras bulunmaktadır. Kastamonu’da bulunan simge mekanlar kadar bu simge mekanların neden fotoğraflandığı sorusu da Kastamonu’nun turizm destinasyonu için söz sahibi olmasında önemli bir soru olacaktır. Bu araştırmada Kastamonu’da bulunan simge mekânların fotoğraflanma nedenleri araştırılmış ve bu simge mekânların tespit edilmesi sağlanmıştır. Araştırmada yöntem olarak odak grup görüşmesi tercih edilmiştir. Odak grup görüşmesinde konuya ilişkin çeşitli kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ve Kastamonu’yu tanıtmak isteyen gönüllüler yer almıştır. Görüşme sonunda elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda Kastamonu’da bulunan simge mekânların neler olduğu ortaya koyulmuş ve bu simge mekânların neden fotoğraflandığına dair bilgiler verilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda Kastamonu’nun simge mekânlarının nasıl tanıtılacağına dair çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Keywords: Destinasyon, Simge Mekânlar, Fotoğraf Çekimi, Kastamonu