Libya'daki Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık Düzeyleri Üzerine Bir İnceleme - Elderbag, Ali Amhimmid Mohammed (Kastamonu Üniversitesi, 2021)
Finansal okuryazarlık, bireylerin finansal kararlarında, finansal tutumlarında ve finansal davranışlarında optimum karar almak için gerekli olan bilgi ve deneyimlerden oluşan bir kavramdır. Finansal okuryazarlık her geçen gün önemi artan ve sıkça çalışılan bir konu olmuştur. Günümüz teknolojisinde finansal olayları anlayabilmek için herkesin temel düzeyde finansal okuryazar olması gerektiği düşünülmektedir. Üniversite eğitim müfredatlarına finansal okuryazarlık dersinin konulmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir. Üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin değerlendirilmesinin öğrencilere ve literatüre faydalı olacağı düşünülmektedir. Çalışmanın amacı Libya’daki üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin tespit edilmesidir. Bu amaçla Libya’da öğrenim gören 431 üniversite öğrencisinden anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler ile frekans, t testi ve ANOVA testleri yapılmıştır. Öğrecilerin finansal okuryazarlık düzeyleri finansal okuryazarlık skorları ile değerlendirilmiştir. Ayrıca cinsiyetin, yaşın, sınıfın, öğrenim türünün, baba ve anne eğitim düzeylerinin, kredi kartı kullanma durumunun, özel emeklilik sistemine dahil olup olunmadığı ve internet bankacılığı kullanma durumu açısından analizler yapılmıştır. Analiz sonucunda öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeylerinin %40 olduğu, finansal okuryazarlık düzeyi ile cinsiyet ve kredi kartı kullanma arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Research on Financial Literacy Level of University Students in Libya
Keywords: Finansal Okuryazarlık, Davranışsal Finans, Öğrenci, Anova