Kastamonu Taşköprü Tekçam sarıçam tohum bahçesinde Dioryctria sp. Zeller 1846 zararı yönünden klonal varyasyon - Yıldız, Mensup (Kastamonu Üniversitesi, 2015)
Bu çalışma Kastamonu Taşköprü Tekçam tohum bahçesinde gerçekleştirilmiş olup 30 klon, kozalak ve tohum zararlarına dayanıklılık ve tohum verimleri yönünden incelemiştir. Kozalak ve tohum zararlısı olan Dioryctria sp. tohum bahçesinde tespit edilmiştir. Dioryctria sp. tohum bahçesinde potansiyel zararı olan türlerdir. Çalışmada yöntem olarak kozalakta 5. deformasyon sınıfı ve kontrol gurubu olmak üzere 6 sınıfa ayrılmış ve deformasyon yönünden incelenmiştir. Araştırma sonucunda kozalak ve tohum özeliklerine göre klonlar arasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Buna göre 2. deformasyon sınıfında en dayanıklı klon 9 nolu klon en hasas klon ise 12 nolu klon , 4. deformasyon sınıfında en dayanıklı klon 21 nolu klon en hasas klon ise 3 nolu klon olarak tespit edilmiştir. Diğer deformasyon sınıflarında (1, 3 ve 5)’te yeterli tohum elde edemediğinden dolay anlamlılık bakımında değerlendirme yapılamamıştır. Tohum bahçesinde bütün rametlerde 2. deformasyon sınıfında kozalak zararlısı olması halinde tohum 834,35 kg, 4. deformasyon sınıfında kozalak zararlısı olması halinde 415,29 kg, sağlam kozalak olması halinde ise 1178,78 kg tohum elde edebilmektedir. Buna göre tohum bahçesinde 2. deformasyon sınıfında kozalak zararlıları %29,22, 4. deformasyon sınıfında kozalak zararlıları ise %64,77 oranında tohum verimi kaybına neden olmaktadır.
Dioryctria sp. Zeller 1846 damage in the point of clonal variation in Tekcam scots pine seed orchard in Kastamonu Taskopru