KIRGIZLARIN SOSYAL, KÜLTÜREL VE DİNÎ HAYATINDA HADİS VE SÜNNETİN YERİ - UULU, TYNCHTYKBEK MANAS (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma Kırgızların İslamlaşma sürecinden başlayarak, tarihi serüven içinde İslâm’ın değer ve ilkelerinin Kırgızların hayatında nasıl anlam bulduğu ve algılandığını işlemektedir. Birinci bölümde Kırgızlar hakkında genel bilgi vermeyi yani, Kırgızların tarihi, İslâm dininin Kırgız topraklarına gelmesi ve yaşanmasıyla ilgili kısa bilgiler verdik. Bunun yanı sıra Kırgızların ekonomik, coğrafik vd. yapısı hakkında genel çerçeve sunmayı da hedefledik. İkinci ve asıl bölümde ise Kırgızların aile kurumundan, dinî bayramları, kıyafetleri ve dünya görüşüne kadar uzanan kültüründe hadis ve sünnetin hangi konuma sahip olduğunu araştırmaya çalıştık. Aynı şekilde Kırgızların dinî zihniyetini dönüştürmede İslâm’ın özellikle hadis ve sünnetin nasıl etkili olduğunu ortaya çıkarmaya çalıştık.
Keywords: Kırgız, İslâm, Kur’an, hadis, sünnet, din, gelenek, örf.