Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eleştirel Düşünme Becerilerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi - Çeki̇n, Abdulkadir (Review of the Faculty of Divinity of Amasya University, 2014)
Bu arastirma, din kulturu ve ahlak bilgisi ogretmen adaylarinin elestirel dusunme becerilerinin bazi degiskenler acisindan incelenmesi amaciyla yapilmistir. Calismanin bagimsiz degiskenleri; cinsiyet, mezun olunan okul, dogum yeri, memleketin bulundugu cografi bolge, yasamlarinda daha uzun zaman gecirdikleri yerlesim birimi, annenin ve babanin ogrenim durumu, babanin meslegi, ailenin aylik ortalama geliri ve kardes sayisidir. Arastirmanin orneklemini; 2012-2013 egitim-ogretim yili guz yariyilinda Ankara ve Kastamonu Universitesi, Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi Ogretmenligi bolumunde ogrenim goren 226 ogretmen adayi olusturmaktadir. Genel tarama modelinde yurutulen arastirmada veri toplama araci olarak ‚California Elestirel Dusunme Egilimleri Olcegi‛ kullanilmistir. 51 maddeden olusan besli likert tipindeki olcegin guvenirlik degeri (Cronbach Alpha) 0.88’dir. Yapilan calisma sonucunda Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi ogretmen adaylarinin elestirel dusunme becerilerinin; dogum yeri, memleketin bulundugu cografi bolge, annenin ve babanin ogrenim durumu, babanin meslegi ve ailenin aylik ortalama geliri degiskenlerine gore anlamli bir sekilde farklilastigi tespit edilmistir.
Keywords: Din; din eğitimi; din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi; öğretmen; eleştirel düşünme; Religion; religious education; religion culture and ethics teaching; teacher; critical thinking; 4. Education