ALSİ7 KÖPÜKLERİN GÖZENEK MORFOLOJİSİ ÜZERİNE B4C İLAVESİNİN ETKİSİ - Uzun, Arif; Türker, Mehmet (Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2015)
Bu calismada toz metalurjisi yontemi ile uretilmis AlSi7 kopuklerin gozenek morfolojisi uzerine B 4 C ilavesinin etkisi incelenmistir. Bu amacla Al icerisinde % 1 TiH 2 , % 7 Si ve degisik oranlarda (% 2, 4 ve 6) B 4 C tozlari ilave edilerek karistirilmistir. Daha sonra karisim tozlar 400 MPa altinda sikistirilmistir. Elde edilen blok numuneler ekstruzyon ve haddeleme islemlerinden gecirilerek kopurebilir malzemeler uretilmistir. Uretilen numuneler farkli sicakliklarda (690, 710, 730 ve 750 °C ) serbest halde kopurtme islemine tabi tutulmustur. Deneysel sonuclara gore; dusuk kopurtme sicakliklarinda B 4 C takviyeli numuneler, parcacik icermeyen numunelere oranla daha dusuk hacimsel genlesme sergilemistir. Genlesme degerleri kopurtme sicakligindaki artisa bagli olarak artmistir. Numunelerin tamamina yakininda 750 °C kopurtme sicakliginda maksimum oranda hacimsel genlesme degerleri (% 350 - % 400) elde edilmistir. B 4 C miktari ve kopurme sicakliktaki artis ile birlikte numunelerde kuresellik faktoru ve gozenek boyutlarinin arttigi, gozenek sayisinin ise azaldigi tespit edilmistir.
Keywords: AlSi7 köpük; B4C; gözenek morfolojisi; toz metalürjisi