Yükseköğretim Öğrencilerinin Uzaktan Eğitimde Öğrenme Stratejilerini Kullanma Durumlarının İncelenmesi - Akça Okan Yüksel; Ekmel Çetin; Bilal Atasoy (Ogretim Teknolojisi ve Hayat Boyu Ogrenme Dergisi (ITALL), 2023)
Öğrenme stratejilerinin geliştirilmesi kadar öğrencilerin bu becerilere ne düzeyde sahip olduklarının belirlenmesi de önemlidir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, uzaktan eğitim ortamlarındaki öğrenenlerin ihtiyaç duydukları öğrenme stratejilerinin kullanım durumunu belirlemek için Meijs ve arkadaşları (2019) tarafından geliştirilen aracı Türkçe’ye uyarlamaktır. İkinci amaç ise, uyarlanan ölçekten elde edilecek verileri çeşitli değişkenler açısından analiz ederek Türkiye’deki uzaktan eğitim ortamlarında öğrencilerin öğrenme stratejilerini kullanma durumlarını ortaya koymaktır. Bu çalışmada, öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik kullandıkları öğrenme stratejilerini tümüyle ortaya koymak amaçlı tarama çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, öğrencilerin demografik ve diğer bilgilerini içeren kişisel bilgi formu ve MSQL-B DE ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada AFA ve DFA birlikte kullanılmıştır. Doğrulayıcı Faktör analizinden elde edilen parametreler de modelin uyumlu olduğunu göstermiştir. Bulgular incelendiğinde ortalamalara göre karmaşık bilişsel strateji kullanımı en yüksek ortalamaya sahiptir. Basit bilişsel strateji kullanımı, akademik düşünme ve zaman, mekân ve çaba yönetimi sırasıyla kullanılan stratejilerdir. Başkalarıyla iletişim stratejisi diğerlerine göre en az kullanılan strateji olarak belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçları uzaktan eğitim sürecinde öğrenme stratejilerinin kullanımı konusunda literatürden edinilen veriler doğrultusunda farklı öğelerle mümkün olabildiğince zengin bir içerik sağlamaktadır. Gelecek çalışmalarda uzaktan eğitimde öğrenme stratejilerine yönelik farklı öğelerin çalışılması durumu söz konusu olabileceği gibi işin içerisine ders işleme süreci ve akademik başarı gibi etkenler de dahil edilebilir.
Keywords: Trends in 21st Century Education Research; Social Psychology; Educational Research; Physics; Social Sciences; FOS: Humanities; Interpersonal Dynamics in Education Settings; Education; FOS: Philosophy, ethics and religion; Distance Education; FOS: Psychology; Philosophy; Humanities; Student Participation; Metaphors in Educational Research and Practice; Psychology; Learning; Arts and Humanities; Student Engagement