BİTKİ COĞRAFYASI ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ - Aydinözü, Duran; Çoban, Asim (International Journal of Geography and Geography Education, 2015)
Icinde yasadigimiz cevrede canli hayatinin devamliligi adina mutlak anlamda gerekli olan dogal bitki ortusu, fiziki cografyanin onemli arastirma konularindan birini olusturmaktadir. Cevrenin dogal elemanlari uzerindeki etkilerinden, ekonomik fonksiyonlarin bircogunda dogrudan kaynak elde edilen bitki ortusunun her bakimdan ayrintili bir sekilde arastirilmasi da dunyamizin gelecegi acisindan ayri bir oneme sahiptir. Cografyanin konularini olusturan dogal ve beseri cevrenin elemanlarinin incelenmesinde gozlemin ayri bir yeri vardir. Modern cografyanin kurucularindan biri olarak kabul edilen Alman cografyasi A. Von Humbold’un cografyaya kazandirdigi en onemli katkilardan biri de gozlem metodudur. Fiziki cografyanin konularindan birisi durumundaki bitki ortusunun arastirilmasinda da gozlem metodunu uygulamak bir zorunluluktur. Yerinde gozleme dayali arastirmalarda gerek, yatay, gerek, dikey, gerekse zaman icerisinde bitki ortusunun tanimlanabilmesi ancak usulune gore yapilacak bir gozlem sureciyle mumkun olabilecektir. Bitki tur ve topluluklarinin dunyadaki dagilisi ve farkliliklari yerinde tespit edilecek, farkliliga sebep olan faktorlerle baglantili bir bicimde ortaya konulacaktir. Bitki tur ve topluluklarini basta iklim olmak uzere toprak, topografik kosullar ve biyotik faktorler dogrudan etkilemektedir. Bitki cografyasi arastirmalarinda bitkiler ile bahsedilen yetisme sartlari arasindaki iliskilerin oryaya konulmasinda sahada gozlem yapmak, istatistiki verilerle sahanin dogal elemanlar arasinda korelasyon saglamak, fiziki cografya calismalarinda mutlak anlamda zorunluluktur.
Keywords: Plant geography; growing condition; research methods; vegetation; Bitki coğrafyası; yetişme şartları; araştırma yöntemleri; bitki örtüsü; 15. Life on land