Farklı tutkallarla üretilen OSB'nin fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi - Koç, Yasin (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Bu çalışmada farklı tutkal ve karışımları kullanılarak laboratuvar şartlarında üretilen yönlendirilmiş yonga levhaların (OSB) fiziksel ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Levhalar, %80 Karaçam (Pinus nigra A.), %20 Sarıçam (Pinus sylvestris L.) karışımı odun hammaddesine üre formaldehit (ÜF), melamin-üre formaldehit (MÜF) ve polimerik difenilmetan diizosiyonat (P-MDI) tutkalları ilave edilerek üretilmiştir. Buna ek olarak OSB levhalarının orta tabakasında %5 ve %10 oranında P-MDI tutkalı katkılı ÜF ve MÜF tutkalları kullanılarak levha özelliklerinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Üretilen OSB’lerin yoğunluk, şişme ve formaldehit miktarı gibi fiziksel özellikleri ve mekanik özelliklerinden eğilme ve çekme direnci değerleri tespit edilmiştir. Buna ek olarak üretilen levhalar Coniephera puteana ve Trametes versicolor mantarlarına karşı çürüme dayanımları test edilmiş, deney sonuçları istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, P-MDI tutkalı ile üretilen OSB’lerin minimum şişme oranına sahip olduğu tespit edilmiştir. Orta tabakada ÜF ve MÜF tutkalına %5 ve %10 PMDI tutkalı ilavesi, şişme oranı ve yüzeye dik yönde çekme direncini olumsuz etkilemiş olup, boyuna ve enine eğilme dirençlerinde ise anlamlı bir fark oluşturmamıştır. Ayrıca orta tabakada %5 PMDI tutkalı kullanımının formaldehit emisyonunu düşük oranda azalttığı, %10 oranında PMDI tutkalı ile ÜF tutkalı kullanımında ise formadehit emisyonunun belirgin oranda azaldığı tespit edilmiştir. Çürüklük testleri sonucu minimum ağırlık kaybı orta tabakada %5 PMDI tutkalı ilave edilen MÜF ve ÜF tutkalları kullanılarak üretilen levhalarda elde edilmiştir.
Determination of physical and mechanichal properties of OSB produced with different adhesives