Otopordum Tauricum Bitki Ekstraktlarının Meme Kanseri Hücreleri Ve Bovine Herpesvirus’e Karşı Biyolojik Aktivitesinin İncelenmesi - BALOĞLU, Mehmet Cengiz (My University, 2024)
GLOBOCAN 2020’ye dayalı küresel kanser yüküne göre, 2020 yılında 19,3 milyon yeni kanser vakası ve yaklaşık 10 milyon kansere dayalı ölüm olduğu tahmin edilmektedir. Meme kanseri, ayırt edildiği bildirilen yaklaşık 2,3 milyon yeni vaka ile 2020’de en sık teşhis edilen kanserdir. Yüksek morbidite ve mortalite oranlarına sahip patojenik virüs enfeksiyonlarının neden olduğu viral hastalıklar, dünya çapında hala önde gelen bir diğer ölüm nedenidir. Özellikle COVID-19 pandemisi bu durumu gözler önüne sermiştir. Bitkiler; ilaç adaylarının iyi yapılandırılmış ve bol miktarda bulunan bir kaynağıdır. Bu nedenle bitki preparatlarının sistematik olarak taranması, umut verici farmakolojik özelliklere sahip orijinal bileşiklerin tanımlanması için yaygın olarak kabul edilen bir yaklaşımdır. Asteraceae, dünya çapında 13.000’den fazla türle en büyük yüksek bitki ailelerinden bir tanesidir. Asteraceae familyesı üyelerinin hem anti-kanser hem de anti-viral biyoaktif potansiyelleri birçok farklı çalışma ile gösterilmiştir. Asteraceae ailesine ait Onopordum tauricum bitkisinin toprak üstü kısımlarından elde edilen etil asetat, etanol, etanol-su ve su ekstraktlarının içeriklerindeki fitokimyasallara bağlı olarak anti-kanser ve anti-viral biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi planlanmıştır. Bu sayede O. tauricum bitkisinin kanser ile mücadele için ilaç hammaddesi içerisinde olabilme potansiyeli hakkında ön veriler elde edilmesi beklenmektedir. Benzer şekilde O. tauricum bitkisinin antiviral özelliği de değerlendirilerek virüs enfeksiyonlarına karşı ilaç etken madde içerip içermediği araştırılacaktır. Dolayısıyla projemiz ile Asteraceae ailesine ait birçok bitki gibi şu ana kadar etil asetat, etanol, etanol-su ve su ekstraktlarının literatürde çalışılmadığı Onopordum tauricum bitkisinin antikanser ve antiviral özellikleri incelenerek hem bitkinin bu hastalıklara karşı ilaç hammaddesi sağlama potansiyeli değerlendirilecek hem de literatüre bu bitki ile ilgi yeni bilgiler sağlanmış olacaktır.