ÖĞRETMENLERİN DUYGUSAL ZEKÂLARI İLE İŞ DOYUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - MURATOĞLU, Sema (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bir insan kendi duygularında olduğu gibi, başkalarının duygularını da yönlendirebilme ve anlayabilme becerisine sahip olabilme düzeyi ne kadar yüksek ise, gerek iş dünyasında başarıyı, gerekse de özel yaşamında mutluluğu ve huzuru yakalayabileceğini söylemek mümkündür. Çalışma başlığını oluşturan kavramlardan biri olan ‘Duygusal Zekâ’ kavramı eğitim dünyasında oldukça önemlidir ve gelecek nesilleri eğitecek olan eğitimcilerde de bunun yüksek seviyede olması, eğitimin kalitesini arttırabilecek unsurlardandır. Eğitim hizmetlerinin büyük öneme sahip olması, eğitimcinin oynadığı bu rolün önemini arttırmaktadır. Bu bağlamda eğitimcilerin duygu ve ihtiyaçlarına karşı duyarlılık gösterilmesi gereklidir. Çalışmanın bir diğer başlığı olan ‘İş Doyumu’ ise, işe yönelik tutum olarak nitelendirilmektedir. Duygusal zekâ kavramında olduğu gibi, iş doyumunun yüksek olması, bilhassa eğitimin daha kaliteli bir şekilde verilebilmesine imkan sağlamaktadır. Bu çalışma kapsamında öğretmenlerin duygusal zekâ ve iş doyumlarının birbiriyle olan ilişkisi incelenecektir. Araştırmaya 302 farklı branşa sahip öğretmen katılmıştır. Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde araştırmanın problem durumu, amacı, alt problemleri, önemi, varsayımları ve kısıtları incelenmiştir. İkinci bölümde, araştırmanın kavramları olan iş doyumu ve duygusal zekâ kavramları etraflı bir şekilde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi üzerinde durulmuştur. Bu bölüm içerisinde araştırma v modeli, çalışma grubu, veri toplama araçları, verilerin toplanmasına ve analizine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde araştırmaya katılım sağlayan öğretmenlerden elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Bu bölüm içerisinde öncelikle ankette yer alan ifadelere öğretmenlerin vermiş oldukları cevaplar ve araştırmadaki alt problemlere ilişkin bulgular yer almaktadır. Beşinci bölümde araştırmada elde edilen verilerin tartışma ve yorumları yer almaktadır. Araştırmanın son bölümünde ise, araştırma kapsamında elde edilen verilerin genel bir değerlendirmesi ve bu veriler doğrultusunda yapılan önerilere yer verilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, duygusal zeka ve iş doyumu ilişkisinin incelendiği bu çalışmaya katılan öğretmenlerin iş tatmin düzeyleri ile duygusal zeka düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif ancak zayıf bir ilişkinin varlığı söz konusudur.
Keywords: Eğitim, duygusal zekâ, iş doyumu, ilkokul öğretmenleri