DÜNYA ÜLKELERİNDE BEŞERİ KALKINMA VE İŞ KAZALARI İLİŞKİSİ - Mızrak, Murat; Kandemir, Orhan (Electronic Journal of Social Sciences, 2019)
İnsanların  mutluluğunu temel hedef olarak belirleyen yeni kalkınma anlayışında eğitim, sağlık gibi sosyal refah göstergelerinin iyileştirilmesi çok önemlidir.  Bu nedenle ülkeler, genel nüfusun refahı yanında,  üretimin en önemli unsuru olan çalışanların mutlu ve güvenli bir ortamda çalışması için gerekli tedbirleri almaktadır.  Bu bağlamda çalışmada, ülkelerin beşeri kalkınma düzeyleri ile yaşanan  iş kazaları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmada yapılan analizler sonucunda beklendiği gibi, ülkelerin beşeri kalkınma düzeyleri ile ölümlü iş kazaları oranı arasında ters yönlü bir ilişki ve çok yüksek insani gelişme düzeyine sahip ülkeler ile diğer ülkeler arasında ölümlü iş kazaları oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Çok yüksek insani gelişme düzeyine sahip ülkelerde ölümlü iş kazaları oranı ortalamalarının daha düşük bulunması; beşeri kalkınma düzeyi yüksek ülkelerde ölümlü iş kazaları oranının daha düşük olduğu şeklinde yorumlanabilir.
Keywords: Beşeri Kalkınma; İş Kazaları; Economics; Human Development; Occupational Accidents.; Ekonomi; 8. Economic growth; 1. No poverty