KASTAMONU ATMOSFERİNDE SPOR KONSANTRASYONUNUN SAATLİK DEĞİŞİMLERİNİN İNCELENMESİ - KARABICAK, Serhat (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
1 Ocak 2017- 31 Aralık 2017 periyodunda yapılan çalışmada, Kastamonu ili atmosferinde bulunan mantar sporlarının volümetrik metot ile teşhisi ve sayımı gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, Protista aleminden 1 cins ve 1 sınıf (Peronospora, Myxomycetes), Mantarlar aleminden 37 adet cins, (Cladosporium, Alternaria, Leptosphaeria, Nigrospora, Exosporium, Xylaria, Ustilago, Fusarium, Periconia, Pleospora, Stemphylium, Curvularia, Puccinia, Tetracoccosporium, Drechslera, Didymella, Oidium, Epicoccum, Melanomma, Torula, Melanospora, Paraphaeosphaeria, Chaetomium, Venturia, Botrytis, Ganoderma, Dictyosporium, Pithomyces, Boletus, Ascobolus, Sporormiella, Coprinus, Agrocybe, Diatrype, Arthrinium, Polyhriuncium, ve Didymosphaeria), 1-Septalı Askospor, Çok Septalı Askospor ve Renkli Basidiomycetes olmak üzere 3 adet grup olmak üzere 39 adet taksona ait spor tespit edilmiştir. Atmosferde dominant olarak belirlenen sporların, % 58,76 Cladosporium, % 8,00 Leptosphaeria, % 5,01 Pleospora, % 4,98 Alternaria, % 2,45 Diatrype, % 2,40 Fusarium, % 2,15 Agrocybe, % 1,99 Oidium, % 1,82 Coprinus, % 1,74 Exosporium, % 1,68 Didymella, % 1,54 1-septalı askospor, % 1,54 Ustilago, % 1,46 Xylaria taksonlarına ait olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, toplam spor miktarı içerisindeki oranı % 1’in altında kalan 28 taksona ait sporların toplamının ise % 4,48 olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada spor konsantrasyonlarının saatlik değişileri incelenmiş, spor konsantrasyonunun gün içerisinde en yüksek değere ulaştığı saatlerin mevsimselere göre değişkenlik gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca spor konsantrasyonu taksonlara göre de gün içerisinde değişkenlik göstermektedir. Toplam spor konsatrasyonu bakımından en yüksek konsantrasyon yaz mevsiminde 03:00-04:00 saatleri arasında, ilk bahar mevsiminde 06:00-07:00 saatleri arasında, sonbahar mevsiminde 15:00-16:00 saatleri arasında ve kış mevsiminde ise 00:00-01:00 saatleri arasında saptanmıştır. Haziran ayında, saat 03:00-04:00 arasında atmosferde en yüksek spor yoğunluğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, Kastamonu yöresi için yıllık mantar spor takvimi oluşturulmuştur.
Keywords: Kastamonu, Mantar Spor Takvimi, Spor, Atmosfer