Kuraklık Stresi Uygulanmış Ekinezya (E. Purpurea) Bitki Ekstraktlarının Sitotoksik Özelliklerinin Belirlenmesi - ALTUNOĞLU, Yasemin ÇELİK (My University, 2024)
Bitkiler, geleneksel tıp sistemlerinin temel materyalidir ve modern ilaçların geliştirilmesine katkılarından dolayı da önem arz etmektedirler. Bitkilerin terapötik potansiyeli, mevcut fito-bileşenlerin kalitesine ve miktarına bağlıdır. Bitki metabolitlerinin biyosentezi, biyotik ve abiyotik faktörlerden büyük ölçüde etkilenir. Bilimsel araştırmalar, tuz stresi, sel, kuraklık, toprak türleri vb. dahil olmak üzere çeşitli abiyotik streslerin bitki büyümesini ve aktif bileşenlerin oluşumunu etkilediğini göstermiştir. Bu nedenle, abiyotik streslerin optimizasyonu, bitki metabolitlerinin seviyelerinin artmasına ve böylece biyoaktivitenin arttırılmasına yardımcı olabilir. Kontrollü stres sonucu artan biyolojik aktivite çeşitli kanser hücreleri üzerinde stres öncesine göre çok daha etkin antiproliferatif etki gösterebilir. Önerilen projede E. purpurea bitkisi kontrollü koşullar altında yetiştirilecek, kuraklık stresi ile bitki metabolit seviyelerinde değişim sağlanacaktır. Bu değişimin, bitkinin anti-kanser özelliği üzerinde nasıl bir etki oluşturacağı serviks (HeLa) ve meme kanseri (MDA-MB-231) hücreleri ile araştırılacaktır.