Kastamonu Üniversitesi bürolarında mekan ve mobilyaların ergonomik kriterler açısından değerlendirilmesi - Tiftik, Emel (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Bu çalışmanın amacı, Kastamonu Üniversitesi akademik ve idari personeline ait çalışma mekanları ile büro mobilyalarından masa, sandalye ve bilgisayar ekipmanlarının ergonomik yönden çalışma koşullarına uygunluğunun belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, akademik ve idari personele, çalışma mekanları ile büro mobilyalarının ergonomik kriterlere uygunluğu, 17 ana başlıkta olmak üzere toplam 64 soruluk bir anket uygulanarak belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan anket değerlendirme sonuçları ile literatür, ulusal ve uluslararası standart verileri karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, çalışma mekanları ergonomik yönden uygun bulunmuş, ancak büro mobilyaları ve bilgisayarla çalışanların bel, sırt ve boyun bölgelerindeki ağrılardan şikayet ettikleri belirlenmiştir. Çalışma koltukları ve çalışma masalarının ergonomik olmaması, bunun yanında ayak, klavye ve fare desteği eksikliği de bu ağrılara sebep olabilir. Çalışanları en çok etkileyen çevre koşulu ise koridordan gelen gürültüdür. Çalışanlara ergonomik açıdan rahatlık sağlayacak bel, fare, klavye ve ayak desteği gibi eksik olan aparatların görev yaptıkları kurum tarafından temin edilmesi ve çalışanlara ergonomi seminerlerinin verilmesi önerilmektedir. Bu eksikliklerin giderilmesi, çalışanlara kurumu tarafından değer verildiği hissi ile daha verimli çalışmalarına da katkıda bulunabilir.
An assessment of the space and furniture at Kastamonu University offices via the ergonomic criteria