SİNOP BOYABAT YÖRESİNDE KURT (Canis lupus)’UN HABİTAT UYGUNLUK MODELİ İLE POTANSİYEL YAYILIŞININ TAHMİNİ - GÜRKAN, Nurullah (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Karnivorlar ekosistemlerde önemli roller üstlenmektedirler. Bu nedenle karnivorların ekolojisini anlamak, bu ekosistemlerin korunması ve sürdürülebilirliği için de önem taşımaktadır. Etkin bir yaban hayatı yönetimi için yaban hayatına mensup türlerin ekolojilerini anlamak ve türlerin habitatlarıyla olan ilişkilerini açıklayabilmek önem taşımaktadır. Yaban hayatına mensup türlerin dağılımları pek çok ekolojik faktörle bağlantılıdır. Bu bağlantıların açıklanabilmesi için son yıllarda kullanılan yaklaşımlardan biri de ekolojik modellerdir. Bu tez çalışmasında Sinop ili Boyabat İlçesi’nde önemli bir yayılış alanına sahip kurt (Canis lupus) türüne ait habitat uygunluk modelleri oluşturulmuş, türün ilçe sınırları içerisindeki potansiyel yayılış alanları tespit edilmiştir. Bu amaçla bir adet kurt bireyi GPS vericili tasma ile takip edilmiş, ayrıca türün yayılış gösterdiği alanda fotokapan çalışması yürütülmüş, doğrudan ve dolaylı gözlem yöntemleri ile gözlem yapılmıştır. Yapılan modelleme sonucu AUC değeri 0,849 bulunmuştur. Çalışmanın tür ile ilgili yapılacak olan koruma ve yönetim çalışmalarına ışık tutacağı beklenmektedir.
Keywords: Canis lupus, ekolojik modelleme, yaban hayatı, Sinop