Yurttaşlık Eğitiminde Sanat Dalları - Topal, Mehmet (ANASAY, 2025)
Birbirine bağımlı bir dünyada kültürel olarak çeşitlilik gösteren, demokratik bir toplumun yurttaşları olan bireylerin bilgili, aktif, toplum yararına bilinçli ve mantıklı kararlar alabilen yurttaşlık olarak gelişmelerine yardımcı olunmalıdır. Toplumsal sorumluluk taşıyan okullar ve bu okulların merkezinde bulanan öğretmenler öğrencilerde çoğulcu bir toplum için gerekli olan demokratik değerlere ve süreçlere bağlı, hoşgörüyü içselleştirmiş, katılımcı demokrasi için gerekli olan yurttaşlık bilgi ve becerine sahip bireyleri yetiştirmek için farklı yöntemleri kullanmalılardır. Öğretmenler öğrencilerin çeşitli yollarla topluma katılmalarını sağlamak için hem okul içinde hem de okul dışında öğrenebilecekleri aktif öğrenme ortamları oluşturmaları, onların toplum ve dünya hakkında bilgi edinmeleri için motivasyonlarını artırabilir. Öğrencilerin düşünceli ve katılımcı yurttaşlar olarak gelişmesine yardımcı olabilir. Öğretmenler müzik, drama ve grafiti sanatı gibi sanat dallarına dayalı aktif öğrenme yöntemleriyle öğrencilerin yurttaşlık bilgi ve becerilerini genişletebilirler. Bu çalışmanın amacı sanat dallarıyla gerçekleştirilen yurttaşlık eğitiminin öğrencilere yurttaşlık bilgi ve beceri kazandırmadaki etkisini incelemektir. Yurttaşlık eğitiminde sanat dallarının kullanılması sonucunda öğrencilerde eleştirel düşünme, yeniden düşünme, problem çözme, iş birliği ve iletişim becerilerinin geliştiği belirlenmiştir. Öğretmenler, yurttaşlık eğitimine yönelik bilgi ve becerilerini artırmak için grafiti sanatı, müzik ve drama gibi sanat dallarında bilgi ve becerilerini artırmak için mesleki gelişimlere katılabilirler.