Kastamonu yöresinde yayılış gösteren değişik yaşlı kayın meşcereleri için çap dağılımlarının modellenmesi - Sağlam, Fadime (Turkish Journal of Forestry, 2025)
Çap dağılım modelleri meşcere yapısı hakkında değerli bilgiler sunmaktadır. Bu çalışmada Cide ve İnebolu yörelerinde (Kastamonu) yayılış gösteren değişik yaşlı kayın (Fagus orientalis Lipsky.) meşcereleri için çap dağılımlarının modellenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 266 örnek alandan elde edilen ölçümler kullanılarak çap dağılımları Gamma, Lognormal ve Weibull fonksiyonları ile modellenmiştir. Fonksiyonlara ilişkin parametreler Maksimum Olabilirlik Yöntemi’ne göre tahmin edilmiş ve en uygun fonksiyonun belirlenmesinde ise Kolmogorov-Smirnov (KS) istatistiği kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Lognormal fonksiyonu örnek alanların yaklaşık %52’si için en uygun fonksiyon olarak öne çıkmıştır. Bunun yanında, Lognormal dağılım fonksiyonu parametrelerinin meşcere tiplerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin test edilmesi amacıyla Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmış ve fonksiyon parametrelerinin %95 güvenle anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, Kastamonu sahil kesimindeki değişik yaşlı kayın meşcerelerinde çap dağılım tahminleri için Lognormal olasılık yoğunluk fonksiyonunun güvenli bir şekilde kullanılabileceği ortaya konulmuştur.