K-nn sınıflandırma yöntemine dayalı gri seviye eşdizimlilik matrısı ve momentum özellikleri ile yüzdeki duyguyu tanıma - AJAJ, Idrıs Awaıdat Alı (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu tezde yedi farkı duygusal durumu sınıflayacak topluluk yöntemleri fikrine dayalı olan bir yüzdeki duyguyu tanıma yaklaşımını sunduk. Olasılıksal füzyon algoritmasının yanı sıra eylem birimleri ve anahtar nokta özellik konumları yüz ifadeleri üzerinden yedi temel duyguyu tanımamızı sağlıyor. Her bir numuna nötr, neşe, hüzün, öfke, şaşkınlık, korku veya tiksinme olarak etiketlenmiştir. İki tip yüz özelliği, eylem birimleri ve özellik noktası konumlarını çıkaran ayrı sinir ağı sınıflandırıcıları ölçekli birleşik geri yayılım algoritmasıyla birlike eğitilir. Sistemimizin performansını iyileştirmek için karar seviyesi füzyon gerçekleştirildi. Sınıflandırma için K-NN kullanıldı.
Keywords: Yüz duygusu tanılama, k-nn, özellik çıkarımı