Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile PKK'nın ilişkisine dair teorik bir çalışma - Ölmez, İlyas (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Suriye’deki iç savaşın başlamasından bu yana bölgedeki siyasi ve askeri dengeleri etkileyen önemli bir faktör haline gelmiştir. SDG, başta Kürt YPG milisleri olmak üzere Arap, Süryani, Türkmen ve diğer etnik gruplardan savaşçıları bünyesinde barındıran koalisyon gücü haline geldiği görülmektedir. Türkiye açısından SDG, Suriye’de faaliyet gösteren YPG/PKK’nın uzantısı olduğu, Suriye sınır bölge hattında defakto veya yarı özerk bir oluşumun/yapının oluşmasına yönelik askeri operasyonlar düzenlemiş olup, olası bu örgütsel yapılara karşı çıkılarak gerekli emniyet ve güvenlik tedbirleri alınmaktadır. SDG’nin faaliyetlerine yönelik Türkiye, sınır bölge hattında planlanan bu oyuna karşı 2023 yılında itibaren Suriye hükümeti ile diplomatik ilişkileri normalleştirme sürecine girmiş, bu kapsamda Suriye hükümeti ile yapılan görüşmelerle iki ülke arasında çeşitli güvenlik ve ekonomik iş birliklerinin yeniden tesis edilmesini amaçlanmıştır. Türkiye, SDG’nin politik statüsünün tanınmasına yönelik herhangi bir adımın, kendi güvenlik çıkarlarına aykırı olduğunu belirtmekte ve bu konuda uluslararası toplumu dikkatli olmaya çağırmaktadır.
A theoretical study on the relationship between Syrian Democratic Forces and PKK
Keywords: SDG; PKK; Suriye; Türkiye; PYD; YPG