Yatay Kuyruklarda Kıvrık Kanat Ucu Kullanımının Aerodinamik Etkileri - Kanat, Öztürk Özdemir; Körpe, Durmuş Sinan; Kurban, Ali Osman (Journal of Aviation, 2017)
Bu calismada, NACA 0012 simetrik kanat profiline sahip, ticari amacli bir yolcu ucaginin yatay dengeleyicisi ve bu yatay dengeleyicinin ucuna yerlestirilen iki farkli kivrik kanat ucu yapisinin uzerinde farkli hucum acilarinda olusan aerodinamik kuvvetler incelenmistir. Yatay dengeleyici, SolidWorks tasarim programinda 200 noktadan olusan kanat profili egrisi ve belirlenen V acisi, ok acisi ve sivrilme oranlari kullanilarak tasarlanmistir. Bu tasarim C 1 olarak tanimlanmistir. C 1 tasariminin uc kismina, ayni ok acisina, bukme acisina, sivrilme oranina, acikliga, yukseklige sahip; fakat uc kismindaki kanat profili kalinligi farkli olan iki kivrik kanat ucu yapisi tasarlanarak toplamda uc kanat tasarimi elde edilmistir. Bu tasarimlar sirasi ile C 2 ve C 3 olarak adlandirilmistir. Uc farkli tasarimin aerodinamik analizi, bir hesaplamali akiskanlar dinamigi programi olan Fluent kullanilarak yapilmistir. On uc farkli hucum acisinda gerceklestirilen analizler sonucunda elde edilen sonuclara gore tasarimlarin uzerindeki surukleme (C D ) ve tasima (C L ) katsayilarindaki degisimler gozlemlenmistir. Elde edilen sonuclara gore, C 2 tasarimi icin analizlerin yapildigi butun hucum acilarinda daha yuksek tasima kuvvetinin surukleme kuvvetine oranina (C L /C D ) sahip oldugu gorulmustur. C 3 tasarimi icin ise -1 derece hucum acisindaki sonuc haricinde ayni sonuc elde edilmistir.
Keywords: Horizontal Stabilizer; Curved Wingtip Devices (Winglet); NACA 0012; CFD; Uzay Mühendisliği; Aerospace Engineering; Yatay Dengeleyici; Kıvrık Kanat Ucu; NACA 0012; HAD