ŞAİR TEZKİRELERİNE GÖRE OSMANLI’NIN UNVANLI ŞEHİRLERİ - Aydin, Abdullah (Hikmet Akademik Edebiyat Dergisi, 2017)
Tezkiretu’s-Su’aralar yani Sair Tezkireleri Klasik Turk Edebiyatinin kaynak eserleri arasinda onemli bir yer tutmaktadir. Bu eserlerde s airlerin adi, mahlasi, ailesi, ogrenim durumu, meslegi, calisma hayati, edebi kisiligi ve eserleri hakkinda bilgi verilmekte; siirlerinden ornekler paylasilmaktadir. Sair tezkireleri, edebi ve sanatli usluplariyla gunumuzdeki edebiyat tarihi veya biyografi icerikli eserlerden farklilik gostermektedir. Tezkire yazarlari saire dair sadece bilgi vermekle yetinmemisler, bir sanatkâr titizligiyle biyografik bilgiyi suslemislerdir. Bu yonleriyle her tezkire, ayni zamanda birer edebi eserdir ve uslup ozellikleri bakimindan incelenmesi gerekmektedir. Tezkirelerin uslup ozellikleri arasinda bircok tezkirecinin Osmanli sinirlari icerisinde bulunan bazi sehirlere dair unvanlar kullandiklari tespit edilmistir. Tezkire yazarlari tarafindan birbirlerine benzer sekilde kullanilan bu unvanlarin o donemde yaygin olarak halk tarafindan da kullanilmis olabilecegi kuvvetle muhtemeldir. Bu unvanlardan iki tanesi Mekke-i Mukerreme ve Medine-i Munevvere seklinde gunumuzde de kullanilmaktadir. Bu makalede, Mekke ve Medine basta olmak uzere birer Osmanli sehri olan Bagdat, Bursa, Edirne, Halep, Istanbul, Kahire, Konya, Kudus, Sam ve az sayida ornegi bulunan yirmiden fazla sehirle ilgili kullanilan unvanlar paylasilacaktir. Bu unvanlarin anlamlari uzerinde durularak verildigi sehirle baglantisina deginilecektir.
Keywords: Ottoman; City; Title; Classical Turkish Literature; Osmanlı; Şehir; Unvan; Klasik Türk Edebiyatı