Trabzon-Galyan Havzası Riparian Zonda Toplam Karbon Ve Azot İçeriğinin Yersel Değişime Göre Belirlenmesi - AYAN, Sezgin (My University, 2024)
Topraklar en büyük karasal organik karbon havuzudur ve jeolojik yapı, iklim koşulları, toprak özellikleri, bitki örtüsü, arazi kullanımı ve yönetime bağlı olarak farklı miktarlarda toprak organik karbonu içerir. Toprak organik karbonunun doğru tahmini, dünyanın karbon dengesindeki değişikliklerin tahminini desteklemesi noktasında kritik öneme sahiptir. Azot, bitki gelişmesinde dolayısı ile insan ve hayvan yaşamında çok önemli bir yere sahip makro besin elementidir. Bitkiler azot gereksinimlerini topraktan sağladığından topraklarda bitkilerin yararlanabileceği form ve miktarda azot bulunup bulunmadığı çok önemlidir. Bu çalışma Galyan havzası dere kenarı ekosistemlerinde topraktaki toplam organik karbon ve toplam azot içeriğinin yersel değişkenliğinin belirlenmesi amacıyla yürütülecektir. Çalışmanın ilk aşamasında ArcGIS yazılımı kullanılarak çalışma alanı dere sınırı baz alınarak 300 metrelik zonlara bölünecektir. Doğu batı ve kuzey güzey doğrultularında 250x100m’lik transektlere bölünecek ve bu transektlerin çakışma noktalarındaki üst toprak katmanından (0-20 cm’lik) toprak örnekleri alınacaktır. Gerekli ön işlemlerin tamamlanmasının ardından toplam azot ve toplam karbon içeriği Eurovector EA3000Tekli CNH-S element analizörü kullanılarak belirlenecektir. Çalışmanın ikinci aşamasında havzaya ait topoğrafik (eğim, yükselti, bakı) özelliklerin haritalandırılması ArcGIS yazılımı kullanılarak gerçekleştirilecektir. Toplam karbon ve toplam azot içeriğinin yersel bağımlığının belirlenmesinde semivariogramlar oluşturulacak ve ilişkileri en uygun şekilde tanımlayan modeller seçilecektir.