ORMAN SAHALARINDA AĞAÇ BOYUNUN FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLERLE ELDE EDİLMESİ - AKARSU, Nermin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Orman biokütlesinin dinamiklerini zamansal ve mekânsal olarak belirlemek, sürdürülebilir orman yönetimi ve planlaması için vazgeçilmez bir kaynaktır. Orman dinamiklerinin belirlenmesinde orman kaynakları envanterinden yararlanılmaktadır. Orman kaynakları envanterinde bilgi toplamak için yararlanılan yersel ölçümler oldukça zaman alıcı ve külfetlidir. Orman envanteri parametrelerinden biri de ağaç boyudur. Bu zaman alıcı ve külfetli çalışmalara uzaktan algılama verileri önemli bir alternatiftir ve gelişen teknoloji ile birçok bilinmeze ışık tutmaya devam etmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, orman envaneteri parametrelerinden biri olan ağaç boyunun fotogrametrik yöntemlerle elde etmeye çalışmaktır. Bu çalışmada; Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı İhsangazi Orman İşletme Müdürlüğünün İhsangazi Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde 2015 yılında meydana gelen devrik sahasından 120 adet ağacın koordinatları alınıp boyları ölçülerek envanter karneleri oluşturulmuştur. Çalışmada Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı tarafından temin edilen hava fotoğrafları ve Harita Genel Komutanlığınca üretilmiş olan 1/25.000 ölçekli topografik meşcere haritalarından yararlanılmıştır. ArcGIS, ERDAS gibi CBS ve uzaktan algılama yazılım programları kullanılarak arazi yükseklik modeli oluşturulmuştur. Elde edilen arazi yükseklik modelinden ölçümü gerçekleştirilen ağaçların koordinatlarının bulunduğu yerdeki yükseklik verileri çekilerek yersel ölçümler sonucu elde edilen ağaç boyları ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Keywords: Fotogrametri, Hava Fotoğrafı, Ağaç Boyu