Gaz Fazındaki Toluenin Karbon Bazlı Adsorbentlerle Giderim Veriminin Araştırılması - Işınkaralar, Kaan (My University, 2024)
Önerilen projenin amacı atıl durumda bulunan tarımsal atıkların kimyasal aktivasyon yöntemi ile aktif karbon eldesi, elde edilen aktif karbonların iç ortamdaki toluen (C7H8) tutma kapasitesinin araştırılmasıdır. Kullanılan lahana atıkları doğada kendi halinde bir lignoselülozik atık olmasından dolayı ekonomiye katılmadan direk olarak çöpe atılması nedeniyle öncelikli tercih sebebi olmuştur. Deneysel süreçte HCl ve H2SO4 ile kimyasal aktivasyonla aktif karbon örnekleri üretilecek olup kendi aralarında da en yüksek yüzey alanı elde etmek için değişik sıcaklık aralıklarında çalışılacaktır (400-800 oC). Elde edilen aktif karbonların karakteristik özellikleri incelenecek olup bu SEM, ölçümlerinden aktif karbon örneklerinin gözenekli yapıda oldukları belirlenecektir. İç ortamda yaygın olarak bulunan toluenler hem düşük düzeyde uzun süreli maruziyet sonucu kronik, hem de yüksek konsantrasyonlarda akut sağlık sorunlara yol açan yaşadığımız ortamda maruz kalınan en önemli kirletici grubudur. Bu kirleticilerin gideriminde çalışma kapsamında üretilen aktif karbonların giderim verimleri ayrı ayrı incelenecektir. İç ortamda toplanan Uçucu organik bileşiklerin (UOB) konsantrasyon tayini TD-GC/MS cihazı kullanarak yapılacak. Veri girişi ve analizi Statgraphics Centruion XV paket programı kullanılarak yapılacaktır.