Sınıflarda İç Ortam Hava Kalitesinin Bitkiler Yardımıyla Artırılması Olanakları - Şevik, Hakan (My University, 2024)
Günümüzde insan yaşamının yaklaşık % 90’ı kapalı mekanlarda geçmekte, bu mekanların hava kalitesi insanların sağlıklarını ve performanslarını doğrudan etkilemektedir. Özellikle toplu olarak bulunulan mekanlarda, insan solunumuna bağlı olarak ortamdaki oksijen miktarı düşmekte, yerini karbondioksit almaktadır. Bu mekanların kış aylarında ısı kaybına neden olmamak için yeterince havalandırılmaması sonucunda ortamdaki oksijen giderek azalmakta, buna bağlı olarak da yorgunluk, algılama güçlüğü, uyku hali, bu durumun sürekliliği sonucunda da çeşitli sağlık problemleri meydana gelmektedir. İnsanların bulundukları ortamlardaki bitkiler ışık ve sıcaklık başta olmak üzere ortam şartlarına bağlı olarak fotosentez veya solunum yapmakta ve iç ortam hava kalitesini doğrudan etkilemektedir. Ancak, iç ortamda kullanılan bitkilerin iç ortam hava kalitesine hangi oranda etkilediği bilinmediğinden, bu bitkilerden iç ortam hava kalitesini artırmak amacıyla yeterince faydalanılamamaktadır. Bu çalışmanın amacı iç mekanlarda yetiştirilen difenbahya, spatifilyum, dracena ve yukka bitkilerinin ortam şartlarına bağlı olarak iç ortam hava kalitesine etkilerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla seçilen dört farklı süs bitkisinin, sınıflarda iç ortam hava kalitesine etkileri belirlenecektir. Çalışma sonucunda iç ortam hava kalitesinin ucuz, kolay ve sürekli olarak artırılabilme olanaklarının belirlenebilmesi amaçlanmaktadır. Başarılı olunduğu takdirde çalışma sonuçları okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri ve yurtlar gibi pek çok alanda iç ortam hava kalitesinin artırılmasında kullanılabilecektir. Anahtar Kelimeler: İç Ortam Hava Kalitesi, Oksijen, Süs Bitkisi, Sınıf