Orman yakma suçuna ilişkin Yargıtay kararları üzerine bir inceleme - CESUR, İlknur; BULUT, Alper (Ormancilik Arastirma Dergisi, 2023)
Orman yakma suçu ve uygulanacak yaptırımlar, 6831 sayılı Orman Kanunu’nda düzenlenmiştir. Özellikle son yıllarda iklim değişikliğinden kaynaklanan etkilerin daha yoğun hissedilmesi ve Türkiye’de terör amaçlı yangın çıkarma eylemi de sıklıkla başvurulan bir suç olmasından dolayı orman yangınlarına ilişkin kanundaki düzenlemelerin önemi gittikçe artmaktadır. Yangının başlaması için gerekli olan yanıcı, yakıcı ve tutuşturucu unsurların bir araya gelmesiyle ortaya çıkan orman yangınları, kuraklık ve rüzgârın etkisiyle kısa sürede çok geniş alanlara yayılabilmektedir. Türkiye’de yaşanan orman yangınlarının yalnızca %2’si yıldırım düşmesi gibi doğal yollarla meydana gelmektedir. Geriye kalan %98’lik kısmında, insan faktörünün etkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, öncelikle Orman Kanunu uyarınca orman yakma suçu ve unsurları ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK)’ndaki yangına sebebiyet verme suçu, taksir ve kasıt ile işlenen orman yakma suçu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK)’nun ilgili hükümleri bir arada değerlendirilecektir. Ardından orman yangınlarına sebebiyet verme şeklinde ortaya çıkan uyuşmazlıklara ilişkin yargı kararları incelenerek, orman yangınlarının ardından ortaya çıkan uyuşmazlıklara ilişkin yargısal süreç analiz edilmeye çalışılacaktır.