Halk oyuncuların beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi - Demir, Erol (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu araştırma, Türkiye genelinde yaşayan yetişkin ve gönüllü halk oyuncuların beslenme bilgi düzeyi ve beslenme durumunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Nisan-Haziran 2021 tarihleri arasında veriler toplanmıştır. Anket olarak YETBİD (Yetişkin Bireylerde Beslenme Bilgi Düzeyi) ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada 17 yaş ve üzeri halk oyuncuları kapsamaktadır. En az 3 yıl halk oyunları branşında aktif olan sporculardan oluşmaktadır. Kullanılan veriler anket yöntemiyle toplanmış olup, bilgisayar ortamında SPSS 22 istatistik paket programı ile değerlendirilmiştir. Katılımcılardan elde edilen verilere homojenlik testi uygulanmıştır. Verilerin normal dağılım gözlemlenmiştir ve analizlerde parametrik testler olan T-Testi, Pearson Korelasyon ve One Way ANOVA testleri kullanılmıştır. Bireylerin beslenme bilgi puanları ve besin tercihi puanlarının genel ortalamaları karşılaştırılmıştır. Bireylerin cinsiyet parametresine göre erkeklerin temel beslenme puanı kadınlardan daha anlamlı olmadığı saptanmıştır (p=0,92). Beslenme tercihi konusunda kadınların puan ortalaması erkeklerden anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Sigara kullanmayan bireylerin sigara kullanan bireylere göre temel beslenme puan ortalaması ve besin tercihi puan ortalaması arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanamamıştır (p=0,183). Öğün atlayanların temel beslenme puan ortalaması, öğün atlamayanlardan daha yüksektir. Öğün atlama parametresine göre besin tercihi puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir (p=0,20). İki parametre arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanamamıştır (p=0,144). Medeni durum parametresine göre evli olan bireylerin temel beslenme puan ortalaması, bekar olan bireylerden daha düşüktür. Bekar olanların besin tercihi puan ortalaması, evli olanlardan daha yüksektir. Medeni durumuna göre beslenme bilgi düzeyleri kıyaslandığında anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,000). Temel beslenme ve besin-sağlık ilişkisine bakıldığında iki parametre arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanamamıştır (p=0,884). Katılımcılarda aktif çalışanların temel beslenme puan ortalaması (2,36 ± 0,41), aktif çalışmayanların puan ortalaması (2,23 ± 0,44)’dür. Aktif çalışmayanların besin tercihi puan ortalaması, aktif çalışanlardan daha yüksektir. Aralarında anlamlı farklılık vardır (p=0,000). Beslenme bilgisinde anlamlı bir farklılık bulunan parametreler cinsiyet, öğün atlama ve aktif çalışmadır. Anlamlı farklılık yaratmayanlar ise sigara, diyet yapma, medeni durum ve beslenme eğitimidir.
Keywords: Halk oyunları, beslenme bilgi düzeyi, besin tercihi, beslenme