Bazı yeni 1,3,4-tiyadiazol bileşiklerinin sentezi, karakterizasyonu ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi - Elmaswari, Magboula A. Mohamed (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
1,3,4-tiyadiazol bileşikleri antibakteriyel özelliklerinden dolayı yoğun ilgi gören heteroaromatik halkalı yapılardır. Bu nedenle bu tez çalışmasında, 2-fenilbütirik asitten ve N-sübstitüe-phenyltiyosemikarbazit bileşiklerinin halkalaşma tepkimesiyle karşılık gelen yeni bazı N-sübstitüephenyl-1,3,4-tiyazol-2-amin türevleri elde edilmiştir. Bu bileşiklerin yapısal çözümlemeleri IR, 1H-NMR, 13C-NMR spektroskopileri ve elemental analiz ile yapılmıştır. Yapısal çözümlemede özellikle >C=O grubuna ait piklerin ortadan kalkması ve –N(H)- fonksiyonel grubuna ait absorbsiyonların belirmesinden faydalanılmıştır. Elde edilen bileşiklerin, gram negatif (Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Enterobacter aerogenes, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Escherichia coli) ve gram pozitif (Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Enterococcus durans) bakterilerine karşı antibakteriyel aktiviteleri, Candida albicans mantarına karşı ise antifungal aktivite deneyleri disk difüzyon yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir
Synthesis and characterization of some new 1,3,4-thiadiazole compounds and determination of antimicrobial activity
Keywords: 1,3,4-Tiyadiazol, antimikrobiyal aktivite, spektroskopi