Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyonel Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma - Kalayci Önaç, Ayşe; Bi̇ri̇şçi̇, Tanay; Gündel, Hande; Işikel, Nurgül; Çalişkan, Eray (The Journal of Ege University Faculty of Agriculture, 2018)
Rekreasyon,  modern toplum bireylerinin günlük yaşam stresinden ve rutinlerinden, yapılı çevre baskısından uzaklaşmak, doğa ile bağ kurmak ya da eğlenmek ve dinlenmek için maddi kazanım amacı güdülmeden gerçekleştirilen aktivitelerin bütünüdür. Bireylerin rekreasyonel tercih ve eğilimleri, bireylerin sosyo-demografik özellikleri ve yaşadıkları çevrede bulunan rekreasyonel alan özelliklerine bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu araştırmada, aldıkları bölüm eğitiminin içeriği gereği konu hakkında farkındalık düzeyleri yüksek olma potansiyeline sahip oldukları düşünülerek Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı öğrencilerinin rekreasyonel eğilimleri; gerçekleştirdikleri aktivite çeşitleri ve aktivitelere katılım sıklıkları, rekreasyonel alan özellikleriyle ilgili motive edici ve kısıtlayıcı faktörler temelinde belirlenmiştir. Bu amaçla 138 öğrenci ile yüz yüze görüşmeler şeklinde anket uygulaması gerçekleştirilmiş, anketlerin analizleri sonucu elde elden verilere göre; katılımcıların rekreasyonel eğilimlerinin cinsiyet, öğrenim gördükleri sınıf, gelir düzeyi ve İzmir ilinde bulunma sürelerine bağlı olarak istatistiki açıdan anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır.
Keywords: Engineering; Rekreasyon; rekreasyonel eğilim; rekreasyonel motivasyon ve kısıtlayıcılar; Mühendislik; Recreation; recreational tendency; recreational motivations and restrictive factors; 4. Education