İnanç turizmi etkinlikleri kapsamında bir değerlendirme: Cadılar bayramı - Çam, Oğuz; Çelik, Cengiz (Tourism and Recreation, 2021)
Dünya üzerinde pek çok yerde kutlanılan Cadılar Bayramı, ekonomiye kayda değer katkılar sağlamaktadır. Cadılar Bayramı, inanç etkinlikleri ve aktiviteleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. İnsanlar, Cadılar Bayramı zamanında birbirlerine şakalar yapmakta, korkunç hikâyeler anlatmakta, evlerini ve/veya sokaklarını süslemekte, çeşitli etkinlik, aktivite ve organizasyonlar gerçekleştirmekte, türlü seyahatlere katılmaktadırlar. Din, inanç, kültür ve benzeri gibi kavramların Cadılar Bayramı’nın kutlanmasında önemli bir etkiye sahip olduğu, insanların genellikle bu kavramları göz önünde bulundurarak kararlar aldıkları ve bu şekilde hareket ettikleri düşünülmektedir. İnanç turizminin temel noktasında inanç ögesi bulunmaktadır. İnanç ögesi, turistlerin turistik etkinlik ve aktivitelere katılmaları ya da katılmamaları konusunda oldukça belirleyici, yönlendirici ve etkilidir. Bu çalışmanın gerçekleştirilmesindeki amaç, Cadılar Bayramı’nı inanç turizmi kapsamında değerlendirerek bu bayramın turistik potansiyelini gözler önüne sermek ve önemini vurgulamaktır. Bu çalışma, hem inanç hem de turizm kavramları açısından önemli olan Cadılar Bayramı’na dikkat çekmek ve Cadılar Bayramı’nın etki alanının ne denli geniş olduğunu gözler önüne sermek açısından önem arz etmekte olup, inanç turizmi yönüyle ilgili literatürdeki önemli bir boşluğu gidermektedir. Söz konusu çalışma, derleme bir çalışmadır. Sonuç olarak, Cadılar Bayramı’nın inanç turizmi konusunda büyük bir potansiyeli ve önemi vardır ve Cadılar Bayramı, insanların kişisel - sosyal bakış açılarına göre farklı anlamlar taşıyabilmektedir.
Keywords: İnanç; Festival; Etkinlik; Cadılar Bayramı; İnanç Turizmi; Religious; Festival; Activity; Halloween; Religious Tourism; 11. Sustainability; 16. Peace & justice