Televizyonun arabesk müziğin soylulaşmasındaki rolü - Soydan, Ersoy (Marmara University, 2015)
Televizyonun bu denli gundelik hayatimiza girmedigi donemde alt kultur gruplari ana akima karismadan kendi alanlarinda varligini surdurmekteydi. 1990’lara kadar devletin radyo ve televizyonlarinda yasakli oldugu icin kendine yer bulamayan arabesk muzik ozel radyo ve televizyonlarin ortaya cikisiyla birlikte melez bir kimlige burunerek merkezilesmistir. Ozel televizyonlar sayesinde arabesk muzik sanatcilari genis kitleler tarafindan dinlenilmeye baslanmis ve populer kulturun ikonlari durumuna gelmistir. Daha cok kent plancilarinin kent icinde sosyolojik olarak yoksul ve gucsuz insanlarin yasadigi semtlere orta ve ust sinif uyelerinin tasinmasiyla, sahipliginin yer degistirmesi olarak kullandigi ve mutenalastirma olarak da tanimlanabilecek soylulastirma kavrami bu calismada arabesk muzigin merkezle butunlesmesini anlatmak icin kullanilmaktadir. Calismanin amaci ozel televizyonlarin arabesk muzigin soylulasmasindaki rolunu ortaya koymaktir. Kapsami ozel televizyonlarla sinirlidir. Calismada literatur taramasi yontemi kullanilmis, populer kultur ve arabesk muzik iliskisi, arabesk muzigin tarihsel gelisimi ve televizyonun arabesk muzigin soylulasmasindaki rolu Dilber Ay ornegi uzerinden anlatilmaya calisilmistir. Populer kulturun ve arabesk muzigin tum karakteristik ozelliklerini tasiyan Kadere Mâhkumlar programinin yapisi ve islevinde de soz edilmektedir. Arabesk muzik dunyasinda kirk yildir unlu olan Dilber Ay’in 2012 yilinda ana akim televizyonlara konuk olmaya basladiktan sonra hizla populer kultur ikonuna donusmesi televizyonun arabesk muzigin soylulasmasindaki rolunun en yeni ve gorunur sonucu olarak gorulmektedir.
Keywords: Arabesk Müzik; Popüler Kültür; Soylulaşma; Televizyon; Dilber Ay